Savarine
Savarine

Savarina este un desert care poate fi servit atat in lunile calde ale anului cat si in cele reci. Savarina are la baza un blat catifelat si bine insiropat. Umpluta cu frisca proaspata in combinatie cu blatul insiropat, ne creeaza o senzatie placuta atunci cand servim acest desert. Gelatina de zmeura vine in completare pentru un gust si mai savuros.

As dori sa va mai spun cateva cuvinte si despre istoria ei. Inceputurile savarinei sunt destul de neclare, iar povestile incep sa se teasa in jurul lui Stanisław I Leszczyńsk. In Polonia acelor vremuri prajiturile erau o adevarata raritate si in mare parte constau numai dintr-un aluat dulce dospit si copt, fiind facute de femeile in varsta ( babka/babba), de aici si denumirea lor - babba.

Deoarece un rege nu putea manca acelasi lucru cu supusii, bucatarii curtii incercau in fel si chip sa aduca imbunatatiri metodei traditionale si mai puneau ca ornament niscavai fructe uscate deasupra si gata regeasca prajitura.

Numai ca, intors dintr-o calatorie, Stanisław a dat peste o babba tare ca piatra ce se uscase de prea multa asteptare. Asa ca infipse cutitul in ea si-o introduse in pocalul roial plin cu rom. Si iata ca Rum Babba se nascu.

Cum-necum baba-au-rhum a ajuns bineinteles in Franta pe la 1830, cand a inceput sa fie insiropata si umpluta cu crema sau inghetata de vanilie, iar fratii Julien au denumit-o Savarina in onoarea lui Antheme Brillant-Savarin.

Desi pare simplu de facut, secretul ei sta in calitatea romului ce alcatuieste siropul precum si in timpul in care se lasa la insiropat.

One Response

  1. Taciopol Codruta
    | Reply

    Foarte gustoase si aromate, un gust adevarat, se simte calitatea ingredientelor si atentia in imbinarea lor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.